Poutun kylätoimikunnan historiaa.

Olen kerännyt tähän tiivistelmää Poutun kylän lehtileikekirjoista. Kirjoissa on lehtiartikkeleita sekä valokuvia kylän tapahtumista vuosilta 1985 – 1995 ja vuodelta 2000. 
Alkuun kylätoiminta oli kylälautakunnan alaisuudessa. Ensimmäiset kylän yhteiset tapahtumat ovat olleet Liisa ja Ahti Saaren, Ritva ja Jussi Saaren, Laura ja Matti Vaahtoniemen ja Kristiina ja Matti Antilan toimesta. Ensimmäinen merkintä kylätapahtumasta on 15.3.1985 järjestetty Poutun talvitapahtuma, jonka yhteydessä sytytettiin myös pääsiäisvalakia. Talvitapahtumassa saatiin aikaiseksi myös vipukelkan pyörittämisen maailmanennätys. Talvitapahtumia järjestettiin jatkossa ahkerasti ainakin vuosina -86, -87, -88 ja vuosina -91 ja -92. Pääsiäsivalakia on ollut useina vuosina joko yhdessä talvitapahtuman kanssa tai erikseen.Kylätoimikunnan perustamista varten kutsutaan väkeä koolle 24.11.1986.

Peltoseuroista on ensimmäinen merkintä 25.6.1986. Lapuan Sanomissa kirjoitetaan peltoseuroista, että ”Poutussa tapahtuu kun väki pistää toimeksi”. Peltoseurojen jälkeen kesällä -86 vietettiin Poutun kirkkopyhää, jolloin Tuomiokirkon Jumalanpalveluksen jälkeen kokoonnuttiin seurakuntatalolle nauttimaan hyvästä ruuasta. Seuraavana kesänä järjestettiin peltoseurojen sijasta pihaseurat Esa ja Helena Porolan kotona. Jatkossa peltoseuroja järjestettiin kesinä -88 ja -89.

Lapuan Spelien yhteydessä 13.7.1990 olivat seuraavat peltoseurat Poutussa. Puhujiksi saapui suuria kuuluisuuksia, muun muassa piispa Yrjö Sariola. Tapahtumaa uutisoitiin laajasti ja seurat lähetettiin myös televisiosta. Tapahtuma keräsi pellolle noin tuhat kuulijaa.

Kylätoimikunta sai aikaiseksi myös kökkätyöllä. Koulun urheilunkentän puistoa kunnostettiin kökällä kesällä 1986. Koulun ulkorakennus maalattiin kökällä kesällä 1987. Vuonna 1987 Poutun metsästäjät ry täytti 25 vuotta ja sen kunniaksi koululla tarjottiin hirvikeittoa. Rahaa kylätoimikunnan kassaan kerättiin muun muassa myyjäisillä, ”Poutun toripäivillä” ainakin vuosina 1989 ja 1990. Kylätoimikunta järjesti myös pyöräretkiä. Kauhavalle asti pyöräiltiin vuosina -89, -90 ja -91. Yhteistyössä Lapuan musiikkiopiston kanssa järjestettiin kyläkonsertti vuonna 1989.Vuonna 1990 järjestettiin Ojutkankaalla, Poutunkiepissä metsästysmajalla koko perheen saunailta joka keräsi 40 osallistujaa. Saman kevään aikana kerättiin bussillinen pouttulaisia parttenkoliaasmatkalle Uumajaan. Loppuvuodesta vietettiin koulun ja kylän yhteinen kuusijuhla keskustan nuorisoseuralla. Tapahtumaan saapui noin 350 henkilöä.
Vuonna 1991 peltoseurat keräsivät edelleen suuren joukon kuulijoita. Läsnä oli myös paikallinen kuuluisuus, kun Tuula Portin (os. Polvi) piti puheen. Lehtien arviot osallistujamäärästä vaihtelevat 800 – 1000 välillä. Samana vuonna järjestettiin myös terveysilta sekä joululauluilta koululla.

Vuonna 1992 toteutettiin jälleen pyöräretki. Tällä kertaa Ojutkankaalle, Poutunkieppiin. Poutun koululla vietettiin itsenäisyyspäivänjuhlaa. Ulkoilupäivä oli 20.3.1993 Poutun koululla. Tosin keli karsi pois perinteisen talviurheilun ja koululla pelattiinkin ulkona sählyottelu jääkiekon sijaan.

Vuonna 1993 kylätoimikunta ja vanhempainyhdistys yhdistyivät. Kyseisen kokouksen päätteeksi saapui psykologi Tuula Grandell luennoimaan aiheesta: ”Kuinka pouttulaanen seleviää ressistä?” Samana vuonna järjestettiin talvitapahtuma. Kesällä kökittiin koulun aidantekokökässä ja pidettiin kahdeksatta kertaa peltoseuroja. Edelleen lehti uutisoi seurojen väkimääräksi tuhat henkilöä. Kesäriehaa vietettiin koululla 9.8.1993. Riehassa pelattiin aikuisten Poutun itä-länsi pesäpallo-ottelu sekä kisattiin muun muassa akankannossa. Syyskokouksen jälkeen oli vuorossa kirpputori sekä myyjäiset. Kylän yhteistä joulujuhlaa vietettiin nuorisoseuralla.Vuosi 1994 alkoi kylän luistelu- ja ulkoiluillalla koulun valaistulla luistinkentällä. Samalla pelattiin myös jääkiekko-ottelu ukkomiehet vastaan poikamiehet. Peltoseuroissa kerrotaan olleen ”satapäin osallistujia”.

Vuonna 1995 kirjoitetaan kyläyhdistyksestä seuraavaa: ”Seuraan, jonka nimi on Poutun kylätoimikunta, kuuluvat kaikki koulupiiriläiset. Seuran tarkoituksena on lisätä alueella viihtyisyyttä, syventää kotiseututuntemusta, paikallishenkeä ja kiintymystä kotipiiriin. Tarkoituksena toteuttamiseksi seura järjestää kaikenmoisia tilaisuuksia ja edistää, sekä tukee, asukkaiden omatoimisuutta ja harrastustoimintaa”.

Vuonna 1995 kuulutetaan kovasti kyläläisiltä ideoita ja ajatuksia oman kylän kehittämiseksi. Käyttöön otetaan kylän oma ilmoitustaulu koulun pihapiirissä. Talvitapahtuma toteutetaan laturetkenä. Vaalisunnuntaina tarjotaan kahvit koululla. Ensimmäinen venekirkkopyhä toteutetaan 11.6.1995. Pouttulaiset soutivat kirkkoveneellä Tuomiokirkkoon ja joivat kirkkokahvit Virranniemessä. Peltoseurat keräsivät lehtitietojen mukaan edelleen tuhatkunta kuulijaa. Lehtileikkeessä kiitetään ahkerien talkoolaisten ja kyläläisten lisäksi seuraavia: Poutun metsästäjät, Simpsiön metsästysseura ry, Suomen kanakoirakerho, Saksanseisojat ry, Lapuan Leipä, Valio teollisuusmyynti, Merita Pankki Oy, Kesko suurkeittiömyynti, Metro-Tukku, Valio Oy, Sähkö-Argos ja Osmo Pajala. Saman vuoden syyskokouksen yhteydessä oli kyläläisillä mahdollisuus mittauttaa verenpaineet ja sokeriarvot. Paikalla oli myös tk-lääkäri Martti Luomala kertomassa omalääkärisysteemistä. Tilaisuudessa oli läsnä myös kyläavustajaprojektista Pirjo Rintala.

Vuodelta 2000 on valokuvia pääsiävalakialta sekä tanssikurssilta. Peltoseurat pidettiin Lapuan päivänä ja ne tavoittivat noin 700 henkilöä. Edelleen pouttulaiset soutivat kirkonmenoihin kirkkoveneellä. Poutun kylä oli edustettuna myös Farmimessuilla.

Pirita Nurmi